La cambra obscura d’en Toni Catany

La càmera o cambra obscura, com a instrument capaç de contindre una imatge al seu interior, fou l’inici de la fotografia. Un aparell tancat, a l’interior del qual la foscor envoltava i donava protagonisme a la llum, a l’imatge.

De la mateixa manera, la cambra obscura d’en Toni Catany es un espai fosc i hermètic, on l’univers del fotògraf romandrà il.luminat i protagonista; un volum interior neutre i fascinant, estret i proper, alt i llarg, imaginat amb trispols transparents que permetràn gaudir de d’alt a baix de l’obra de l’artista; un únic lloc que l’espectador descobrirà sobtadament, d’un cop de vista, sencer, i que el ferà endinsar-se a recórrer el seu interior; una sala d’exposicions permanent vestida amb teles de cotó que recorden els fons dels seus bodegons, teles de cotó fosc que recorden els racons amagats de la teulera de Felanitx.

I aquesta cambra, els dies especials, s’obrirà a Llucmajor, cap al carrer, com a un llibre obert, amb els seus retrats il·luminats, com un llibre de llibres de fotografies, i mostrarà el seu interior als veinats i públic que passegin pels voltants.

I al centre del finestral, a la altura de l’ull, quan les cortines tanquin, un petit espiell, com el forat primigeni de les càmeres obscures, permetrà als curiosos mirar a través d’ell i gaudir de l’univers que amaga i protegeix la cambra obscura d’en Toni Catany.

CONCURSO

2018

PROMOTOR

Fundación Toni Catany

ARQUITECTO

S Escanellas